Владимир Висоцки
70 НОВИ ПРЕВОДА
« Предишна Съдържание Следваща »

Тот, который не стрелял   
Я вам мозги не пудрю - уже не тот завод. В меня стрелял поутру из ружей целый взвод. За что мне эта злая, нелепая стезя? - Не то чтобы не знаю - рассказывать нельзя. Мой командир меня почти что спас, Но кто-то на расстреле настоял, И взвод отлично выполнил приказ, Но был один, который не стрелял. Судьба моя лихая давно наперекос, - Однажды «языка» я добыл, да не донес. И особист Суэтин, неутомимый наш, Еще тогда приметил и взял на карандаш. Он выволок на свет и приволок Подколотый, подшитый материал, Никто поделать ничего не смог. Нет, смог один, который не стрелял. Рука упала в пропасть с дурацким криком «Пли!» И залп мне выдал пропуск в ту сторону земли. Но слышу: - Жив зараза. Тащите в медсанбат! Расстреливать два раза уставы не велят. А врач потом все цокал языком И, удивляясь, пули удалял, А я в бреду беседовал тайком С тем пареньком, который не стрелял. Я раны, как собака, лизал, а не лечил, В госпиталях, однако, в большом почете был. Ходил в меня влюбленный весь слабый женский пол: - Эй ты, недостреленный! Давай-ка на укол! Наш батальон геройствовал в Крыму, И я туда глюкозу посылал, Чтоб было слаще воевать ему, Кому? Тому, который не стрелял. Я пил чаек из блюдца, со спиртиком бывал, Мне не пришлось загнуться, и я довоевал. В свой полк определили. - Воюй, - сказал комбат, - А что недострелили, так я невиноват!.. Я тоже рад был, но, присев у пня, Я выл белугой и судьбину клял, - Немецкий снайпер дострелил меня Убив того, который не стрелял.

Не ви разказвам басни... 
Не ви разказвам басни - отдавна беше то: В мен пушките изпразни по изгрев пълен взвод. Защо ме стигна тая тъй зла към мен съдба - то не че да не зная, но трябва да мълча. Почти спаси ме моят командир, но някой за разстрела настоя - и взводът цял по заповед гърми, но имаше един - не изгърмя. Съдбата ми отдавна бе тръгнала към крах. Веднъж „език” бях хванал, ала го изтървах, и спецът наш Суетин, все в делото вглъбен, във своите отчети написал е за мен... Измъкна той внезапно на бял свят във папчица подвързан материал и никой нищо вече не успя... Успя един! Тоз, който не гърмя. Ръката падна в пропаст, чух „Огън!” - крясък тъп - и залпът стана пропуск в отвъдния ми път. Но чувам: „Жив е още! Носилка, дявол взел! - По устава не може повторно на разстрел!” А докторът все цъкал със език и вадейки куршуми, се дивял. Аз разговор в несвяст си водех тих със този момък, който не гърмя. Аз ближех като куче, където бях ранен и всеки бе научил в таз болница за мен - във мене беше влюбен там женският състав: „"Хей, ти! Недопогубен! Я запретни ръкав!” А мойта част геройстваше във Крим и тайно аз глюкоза пращах там, воюването му да подслади. Чие? На този, който не гърмя. Аз пийвах топло чайче - понякога със спирт, воювах си докрай, че не бях докрай убит. Във полка командирът ми каза „Давай в бой!”, а че недоубит съм дори се радвал той. И аз така се радвах, но след миг и виех, и съдбата си кълнях, че немски снайперист ме доуби - застреля онзи, който не гърмя.
1972 © Светлозар Ковачев. Превод, 2009
« Предишна Съдържание Следваща »

Владимир Висоцки: Песента, която искам да ви изпея има една предистория. Аз съм от военно семейство и моят чичо - той е преминал войната от началото до края и през цялото време е бил в непосредствено съприкосновение с врага - той ми е разказвал много за войната. И една от историите беше за това, как веднъж един батальон в отбрана бил с открити флангове и някой в паниката им казал в открит текст: "Дръжте се, въпреки откритите флангове!" И това било прехванато от немците и те започнали да ги обстрелват. И той отвел батальона. И тази история завършила печално. Въпреки, че командирът на батальона бил заслужил човек, и награждаван, и така нататък. Било взето решение да го разстрелят, защото ситуацията била такава, остра, неизпълнение на заповед и така нататък. Заповедта, обаче, не била приведена в изпълнение, защото започнал много силен артилерийски обстрел, те се оттеглили, загубили много хора. Така. Но този човек е жив сега и той е приятел на моя чичо. Той сега е с висш чин. И аз, когато направих песента по този повод - без да му казваме, че това е за него - веднъж му я изпях. И той каза: «Да-да-да, това го имаше! Много точно - така беше, так, така…». Вот. Затова аз посвящавам тази песен на приятеля на моето семейство, а песента се нарича «Тот, который не стрелял»."

Запазени са 183 записа от 1972 до 1980 г.