Владимир Висоцки
70 НОВИ ПРЕВОДА
« Предишна Съдържание Следваща »

Я не люблю   
Я не люблю фатального исхода, От жизни никогда не устаю. Я не люблю любое время года, Когда веселых песен не пою. Я не люблю холодного цинизма, В восторженность не верю, и еще - Когда чужой мои читает письма, Заглядывая мне через плечо. Я не люблю, когда наполовину Или когда прервали разговор. Я не люблю, когда стреляют в спину, Я также против выстрелов в упор. Я ненавижу сплетни в виде версий, Червей сомненья, почестей иглу, Или - когда все время против шерсти, Или - когда железом по стеклу. Я не люблю уверенности сытой, Уж лучше пусть откажут тормоза! Досадно мне, что слово «честь» забыто, И что в чести наветы за глаза. Когда я вижу сломанные крылья - Нет жалости во мне и неспроста. Я не люблю насилье и бессилье, Вот только жаль распятого Христа. Я не люблю себя, когда я трушу, Обидно мне, когда невинных бьют, Я не люблю, когда мне лезут в душу, Тем более, когда в нее плюют. Я не люблю манежи и арены, На них мильон меняют по рублю, Пусть впереди большие перемены, Я это никогда не полюблю.

Аз не обичам 
Аз не обичам гибелния изход, да бъда жив не ще се уморя. Аз не обичам времето годишно, в което с песента не веселя. Аз не обичам явния цинизъм, не вярвам във възторжени слова и някой зад гърба ми да наднича, четейки скришом моите писма. Аз не обичам нищо полвинчато, прекъсване на разговор без такт и изстрел във гърба, а и когато от упор стрелят - аз против съм пак. Аз ненавиждам сплетнически версии, съмнения, на почести игла, или - когато галят все насрещно, или с желязо стържат по стъкла. Аз не обичам ситото доволство - да караш без спирачки - по-добре, досадно ми е хорското притворство и че не помним думичката „чест”. Криле на две строшени като виждам аз жалост не изпитвам - не от злост - насилие и безсилие не обичам, но жалко за разпнатия Христос. Да бъда малодушен не обичам, обидно ми е за невинно бит. В душата ми аз мразя да надничат, или да плюят в нея с нагъл вид. Манежи не обичам и арени: обменят милион на дребно там, дори след най-големите промени - туй никога не ще обикна, знам!
1969 © Светлозар Ковачев. Превод, 2009
« Предишна Съдържание Следваща »

Владимир Висоцки: „Рядко давам своите песни на други изпълнители. Не защото съм зъл. Просто влагам в тях много време и смятам, че авторската песен има също такова право на съществуване като естрадната песен.

Например песента "Аз не обичам". В спектакъла "Своят остров" я пее Игор Кваша. Вместо да обяснява що за персонаж е, какво обича и какво не обича в този живот, той излиза отпред, осветяват го и той пее тази песен.

След това този персонаж трябва да се държи в съответствие с тази сцена. Да не излиза от образа. Но тази заявка е по понятна от няколко сцени написани в проза. "

Запазени са 245 записа от 1969 до 1980 г.